fbpx

Azonnali fogászati implantáció – azonnali tökéletes mosoly!

Azonnali fogászati implantáció


1. Általános leírás

Azonnali fogászati implantáció alatt azt értjük, ha a foghúzással egy időben megtörténik az implantátum behelyezése. Az implantációnak ezen formája maximális szakmai precizitást, fejlett műtéti technikát és technológiai hátteret igényel. A beavatkozást csak és kizárólag prémium implantátumokkal lehet sikeresen elvégezni, melyek felületkezelése és menetemelkedése lehetővé teszi és elősegíti a csontosodási folyamatot, illetve a beültetett implantátum stabilitását és beépülését.

2. Előnyök

Bár konzervatívabb elveket valló fogszakorvos sokszor ellenzik az azonnali fogimplantációt, mondván egy esetleges gyulladt területen tilos azonnal elvégezni a fogbeültetést. Ezzel szemben azonban a beavatkozásnak számos előnye ismert. Amennyiben precíz szájsebész prémium fogászati implantátumokkal végzi a beavatkozást, a hagyományos implantációval szemben a Páciens számára egyértelműen az azonnali implantáció jelenti a gyorsabb, kényelmesebb, egyszerűbb lefolyású, kevésbé megterhelő és valóban életre szóló megoldást.

 • Első és talán legfontosabb előnye, hogy a kezelési- és a gyógyulási idő felére csökken (kb. 6-12 hét). A hagyományos eljárás esetében fogeltávolítás után körülbelül 3 hónapig tart a húzás helyén a csont regenerálódása. Ezt követően történik az implantáció, majd még további 3 hónap, míg a beültetett implantátum csontosodási folyamata végbemegy.
 • A páciensnek nem kell hosszú hónapokon át a foghiánnyal járó szorongással és kellemetlen érzéssel élnie. A legtöbb esetben közvetlen a fogbeültetés során azonnali ideiglenes fogkorona helyezhető fel az implantátumra, mely teljesen természetes hatást kelt.
A beavatkozást követően már magabiztosan mosolyoghat, arcának harmóniája azonnal megújul. Azonnali implantáció, azonnali tökéletes mosoly!
 • Fogeltávolítást követően, ha nem történik azonnali implantáció, a fogat körülvevő csontállomány rövid időn belül leépül, mely leépülést az íny is követi és visszahúzódik. Ha azonban a fog helyét rögtön implantátummal pótoljuk, mindez elkerülhető. Az íny lefutása, szép ún. csipkézettsége megmarad, nincs szükség külön ínyplasztikai beavatkozásra.
 • Minden fogorvosi beavatkozás lelki terhet is jelent a pácienseknek, az azonnali implantáció esetében azonban minden megtörténik „egyetlen ülésben”, egyetlen kezelés alatt. Nincs többszöri érzéstelenítés, nincs hosszú gyógyulási idő. A páciens számára nem szükséges kétszer kitenni magát egy fogászati műtéti beavatkozásnak.
A modern műtéti eljárásnak köszönhetően duzzanatra egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben kell számítani. Kevesebb a műtétet követő kellemetlenség.

3. Hátrányok

Abban az esetben, ha a gyulladt fog helyén (a gondos, precíz szájsebész által történő tisztítás és fertőtlenítés ellenére) esetlegesen fennmaradnak baktériumok, ezek befertőzhetik az implantátumot és annak elvesztéséhez vezethetnek. Mindemellett az azonnali implantációra specializálódott fogászati klinikákon ennek előfordulása szinte elhanyagolhatóan alacsony.

4. Kinek ajánlott?

Azon pácienseknek ajánlott, akik nem szeretnének hónapokig foghiánnyal élni, szeretnének újra mihamarabb magabiztosan mosolyogni, illetve nem szeretnék magukat többszöri fogászati beavatkozásnak kitenni. Olyan pácienseknek ajánljuk, akinek fontos mosolyuk szépsége, arcuk esztétikája (ez például frontfogak esetében kiemelt jelentőségű).

5. Ki a megfelelő alany?

Egy általánosan jó egészségi állapotú, nem dohányzó páciens, aki a beavatkozáshoz megfelelő csontmennyiséggel rendelkezik. Ismert alapbetegség (pl.: cukorbetegség) nem feltétlenül kizáró ok, abban az esetben, ha az kezelés alatt áll. Bizonyos fogágybetegségek esetén azonban nem lehetséges az azonnali implantáció.

6. Mennyire biztonságos?

Az azonnali implantáció teljesen biztonságosnak mondható beavatkozás.
Duzzanat és véraláfutás előfordulhat a beavatkozást követő napokban. Ritkán előforduló szövődmény, ha az implantátumok csontosodása zavart szenved, és ez az implantátum elvesztéséhez vezethet. Ebben az esetben az implantátum cseréje szükséges.

7. Hogyan kell felkészülni a beavatkozásra?

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, antibiotikumos védelemmel történik, így különösebb felkészülést nem igényel a páciens részéről. Érdemes a beavatkozást megelőzően kellő mennyiségű ételt és italt fogyasztani, hogy a vércukorszint megfelelő legyen. Adott esetben a napi gyógyszereket is javasolt a beavatkozást megelőzően bevenni.

8. Mi történik a beavatkozás során?

A konzultáció során 3 dimenziós CT felvétel készül, mely a leprecízebb leképzést adja a fogak és az állcsont állapotáról. Ezen információk birtokában kezdetét veheti az implantátum méretének kiválasztása és pontos elhelyezkedésük meghatározása.

A beavatkozás kezdetén helyi érzéstelenítésben megtörténik a fog vagy fogak eltávolítása. Az implantáció előtt megtörténik a terület precíz tisztítása és alapos fertőtlenítése, majd az implantátum beültetése. Ezt követi ideiglenes, rögzített fogpótlás (korona) helyben történő kialakítása.

Megfelelő szakmai és technikai felkészültség esetében nem jelent nagyobb kockázatot, mint a hagyományos implantológiai beavatkozás.

9. Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, nem fájdalmas. A teljes kezelés körülbelül 2 órát vesz igénybe. Némi kellemetlenség, enyhe nyomás, feszítés érzés tapasztalható közben, de alapvetően fájdalommentes.

10. Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

Az injekció beadásának, és az eltávolított fogak helyén érzékenység tapasztalható az első    napokban. A kezelést követő 72 órában ritkán előfordulhat az arc duzzanata, illetve véraláfutás. Ez idő alatt érdemes az érintett területet rendszeresen jegelni. A regenerációs szakasz 6-12 hétig tart, melynek végén a páciens megkapja a végleges, fix fogpótlását.
Ebben az időszakban rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával ellenőrzi a fogszakorvos a gyógyulási folyamatot, a szájhigiéniát, és megválaszolja a felmerülő kérdéseket.

11. Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

Az azonnali implantációnak köszönhetően az arc rövid időn belül visszanyeri esztétikáját. A páciens újra önfeledten mosolyoghat. A szájhigiéniai előírások betartása és rendszeres fogorvosi kontroll esetén az eredmény egy életre szól.

12. Milyen alternatívái léteznek?

Az azonnali implantáció alternatívái lehetnek:

 • hagyományos implantáció, mely esetében fogeltávolítást követően 3 hónap után történik az implantátum beültetése, majd újabb 3 hónap, míg a csontosodási folyamat végbemegy, illetve bizonyos esetekben szükség lehet ínyplasztikai beavatkozásra is a beavatkozást követően
 • sorközi fogvesztés, foghiány esetében hídpótlás jelenthet megoldást, de ez esetben akár ép fogat kell lecsiszolni
 • limitált csontkínálat esetén, amennyiben az azonnali implantáció nem lehetséges, csontpótló beavatkozás, majd azt követően hagyományos implantáció
 • kivehető 1 (vagy több) fogas protézis

 

  Vegye fel velünk a kapcsolatot:


  Biztonsági kód
  captcha