fbpx

Bölcsességfogak problémái

Rengeteg páciensünknek gyűlik meg a baja a bölcsességfoggal. Manapság nagyon kevés az az ember, aki olyan szerencsésnek mondhatja magát, hogy minden gond nélkül elő tudott törni a bölcsességfoga, jó pozícióban, melyet aztán könnyen tud tisztítani.  Ez egy evolúciós probléma, az állkapocscsontunk egyre kisebb lesz, így kevésbé férnek el a fogak a szánkban.

Sok probléma forrása lehet a bölcsességfog, azonban ha már áttörte a fogínyt, gond nélkül kinőtt, akkor nincs vele különösebb teendő.

 

Milyen problémákat okozhat?

A leggyakoribb probléma akkor jelentkezik, amikor a fog csak félig tört át az ínyen. Ilyenkor a baktériumok és ételmaradékok az ínytasakba alá jutnak, majd gyulladást generálnak. Ebben a fázisban szoktak felkeresni minket a páciensek, mert erős fájdalommal és szájzárral járhat ez a gyulladás. Az elvégzett vizsgálatok során derül ki, hogy a fog soha sem fog kiférni az állcsontban. Az ilyen esetekben maximálisan indokolt a fogeltávolítás.

Fogszabályozás esetén mindenképp szükséges a bölcsességfogak eltávolítása a tartós végkifejlet érdekében, mivel a bölcsességfog újra a fogazat torlódásához vezethet.

 

A bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfogak eltávolítása lehet egy egyszerű foghúzás, de lehet komplexebb műtéti beavatkozás is, attól függően hogy milyen pozícióban helyezkedik el rágószerv.

Az eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik, fájdalom nélkül, ám minden esetben kellemetlen duzzanattal jár. Általában szükség van bizonyos mennyiségű csonteltávolításra, ezért a beavatkozást követően duzzadtság és szájzár jelentkezhet.  A kezelést követően az ember a komfortérzetéből veszít, ezért a gyógyulási folyamat lerövidítése érdekében, érdemes az egy oldalon fekvő alsó-felső bölcsességfogat, vagy akár mind a négy fogat egyszerre eltávolítani.

    Vegye fel velünk a kapcsolatot:


    Biztonsági kód
    captcha