fbpx

Felkészülten a szájsebészeti beavatkozást követő napokra

Kedves Páciensünk!

A szájsebészeti beavatkozást követő napokban fontos, hogy különösen figyeljünk magunkra, óvjuk a műtött területet annak érdekében, hogy kellemesebbé tegyük a gyógyulási folyamatot.
Az alábbiakban összefoglaljuk Önnek a legfontosabb tudnivalókat, melyeket kérjük figyelmesen olvasson át.

Mindemellett természetesen nem hagyjuk Önt magára aggodalmával, ha bármi kérdése, esetleg panasza merülne fel, hívjon minket bátran a
+36 20 557 1964-es telefonszámon, vagy küldjön e-mailt az info@implantkozpont.hu címre, hogy segíthessünk, vagy csak eloszlathassuk félelmét.

Fájdalomcsillapító

Fájdalomcsillapító alkalmazása ajánlott, amint a zsibbadás kezd távozni.
Erősebb fájdalom esetén, vagy amennyiben úgy érzi, a fájdalomcsillapító egyáltalán nem hat, kérjük jelentkezzen, hogy szakorvosunk ellenőrizhesse a seb állapotát.

Antibiotikum

A kezelést követően kérjük, feltétlen tartsa be fogszakorvosunk előírásait az antibiotikum szedését illetően.

Duzzanat

A kezelést követő 72 órában előfordulhat az arc érintett oldalának duzzanata. Legyen kedves a beavatkozást követő 3 napban rendszeresen jegelni a kezelt területet, ezzel enyhítve a duzzanat mértékét.

Enyhíthető a bőrön tapasztalt kellemetlen érzés, ha egy vékony törölközőbe, vagy konyharuhába csomagolja a jégzselét, és úgy helyezi azt az arcára. Kérjük, tartson rövidebb szüneteket két jegelés között, nehogy „megfázzon” a seb (10 perc jegelés után 10 perc szünet ajánlott).

Bevérzés, kékes-zöldes foltok is megjelenhetnek az arcon a beavatkozás körüli területeken. Teljesen normális, gyakorinak mondható tünet, amely enyhíthető, ha a kezelést követően 3-4 éjszaka több párnával, fejünket magasabbra helyezve, „félig ülve” alszunk. A teljesen vízszintes fekvés, illetve alvás a szájsebészeti beavatkozásokat követően mindenképp kerülendő.
Féloldali műtét esetén lehetőség szerint kérjük, ne feküdjön a műtött oldalra.

Étkezés

Helyes táplálkozással is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a Étkezésgyógyulási folyamatot kellemesebbé tegyük, és kevésbé legyen számunkra mind lelkileg, mind fizikailag megterhelő.
Az étkezést kérjük, kerülje, amíg tart az érzéstelenítés hatása.
Az esetleges szájnyitási nehézségek elkerülése érdekében kérjük, rendszeresen tornáztassa állkapcsát.
Féloldali műtét esetén a kezelt terület oldalán kérjük ne rágjon.

További tanácsok:

 • A beavatkozást követő 4 napban kérjük, kerülje a tejtermékek fogyasztását.
 • Kerülje a forró és meleg ételek és italok fogyasztását, amíg a zsibbadás érzése el nem múlik. Szobahőmérsékletű étel fogyasztása javasolt.
 • A műtétet követő napokban kérjük, fogyasszon pépes, puha ételeket. Kemény, ropogós, illetve magvas ételeket fogyasztása mindenképp kerülendő.
 • Az alkoholfogyasztást a műtét utáni egy hétben kérjük, mellőzze.

Amint úgy érzi, nem érez már fájdalmat a műtött területen, vagy annak környékén, visszatérhet a normál étkezéshez (amennyiben szakorvosunk másként nem rendelte).

Szájhigiénia

Az implantációs beavatkozások sikere és a zavartalan sebgyógyulás nagy mértékben múlik a megfelelő szájápoláson. Fontos, hogy műtéti területet a beavatkozás napján óvni kell bármiféle külső behatástól, öblögetni sem szabad. A varratszedés napjáig a kezelt területet, a műtéti sebet tilos fogkefével tisztítani, mert felnyílhat tőle a seb. A gyógyulási folyamat zavartalan lefolyása érdekében kérjük tartsa be az alábbiakat:

 • Kérjük, a beavatkozást követő 1-2 hétben használjon CURASEPT ADS 220 (0,20% CHX, 200 ml) klórhexidin tartalmú szájöblögetőt, hígítás nélkül, étkezések után, naponta háromszor, 1-1 percig. Kérjük, ügyeljen rá, hogy óvatosan, enyhe mozdulatokkal öblögessen.
 • A seb gyógyulásáig az elektromos fogkefe és elektromos szájzuhany használatát kérjük kerülje.
 • Szájsebészeti beavatkozások után speciális, erre a célra kifejlesztett, puha fogkefe használatát javasoljuk (TePe Special Care Regular illetve CURAPROX CS 5460)
 • Étkezéskor kérjük kerülje, hogy étel kerülhessen a műtéti területre (ha lehet, rágjon az ellenkező oldalon)

A felsorolt szájápolási termékek rendelőnk recepcióján is megvásárolhatóak.

Vérzés

Enyhe vérzés, szivárgás a beavatkozást követő 24 órában előfordulhat.

Amennyiben fokozottabb vérzés lépne fel, első lépésként kérjük helyezzen egy gézgombócot a műtött területre, és körülbelül 30 percig harapjon rá.
Ha ezt követően sem csillapodik a vérzés, legyen kedves azonnal telefonáljon nekünk, hogy mihamarabb ellenőrizni tudja szakorvosunk a sebet.

Ha a beavatkozás a felső állcsontban történt, ritkán ugyan, de előfordulhat enyhe orrvérzés is a műtétet követő pár napban.

Testmozgás

Kérjük, kerülje a nehéz fizikai megterhelést a műtét követően. A túlzott fizikai aktivitás fájdalommal járó lüktetést, esetleg vérzést okozhat a műtéti területen.

Dohányzás

Amennyiben Ön dohányzik, kérjük a beavatkozás napján mellőzze azt, illetve lehetőség szerint a műtétet követő egy hétben is szorítkozzon minimális dohányzásra. Szájsebészeti beavatkozásokat követően a sebgyógyulás egyik legnagyobb kockázati tényezője a dohányzás.

Rendszeres kontrollvizsgálat

Kérjük, minden esetben tartsa be a fogszakorvos kollégánk előírásait az esedékes kontroll időpontját illetően. A rendszeres orvosi ellenőrzésnek köszönhetően csökkenthető bármilyen, a beavatkozást követő nem kívánt szövődmény kockázata, ezzel biztosítva a kezelés hosszútávra szóló sikerességét, és az Ön boldog, ismét önbizalommal teli mosolyát.

  Vegye fel velünk a kapcsolatot:


  Biztonsági kód
  captcha