fbpx

Fogágybetegség


A fogágybetegség egy népbetegség, nem csak hazánkban, de az egész világon. Manapság a fogelvesztés fő oka a fogszuvasodás mellett a fogágybetegség, fogágygyulladás. Ezt a betegséget, a köznyelvben fogínygyulladásnak ismerik, ami nem csak a fogínygyulladását, hanem a gyulladás következményeképpen kialakuló csontpusztulást is magába foglalja.  A fogágybetegséggel foglalkozó orvostudomány a parodontológia. Klinikánkon erre specializálódott magas tudású szakorvossal dolgozunk együtt.

Szerencsére a fogágybetegséget kiválóan lehet kezelni, ha időben felfedezzük, illetve kezeljük, akkor a fogak épségét hosszú távon biztosíthatjuk, és megőrizhetjük.

A betegséget több féle eljárással lehet gyógyítani. Ennek az első lépése egy nagyon alapos fogkőleszedés, amit teljesen fájdalommentesen, az új Irányított Biofilm technikával végzünk. A második lépés, a paradontológus kollégánkkal való találkozás, ahol megtörténik az ínytasakok körül lévő kórokozók eltávolítása, a kezelés.

Központunkban az első állapotfelmérés során felmérjük azt, hogy a páciens rendelkezik-e fogágybetegséggel. Ez nagyon sok esetben, már a CT felvétel elkészültével egyértelművé válik. Többek között ezért is tartjuk fontosnak azt, hogy teljes körű feltérképezést végezzünk az első konzultáció alkalmával is. A fogágybetegség kezelésének különböző folyamatai vannak. Az eljárás során az implantátumok tartósságát és egészségét is növelhetjük.

 

A fogágybetegség kialakulásának az okai:

Ez egy baktérium okozta megbetegedés, kezdetben fogkő halmozódik fel az íny mentén, ami a mélyen található baktériumok miatt, krónikus gyulladást idéz elő. A folyamatos gyulladás következtében csontpusztulás lép fel.

Örökletes tényezők is fent állhatnak, hisz, ha csökken a természetes védekező mechanizmusunk a szervezetünk képtelen ellenállni a fogágygyulladást előidéző baktériumoknak.

Sokan nem tudják, de a hormonális változások is kiválthatják a fogágybetegséget, akár a fellépő havi ciklus vagy a változókor zavart hormontermelési időszaka is.

A rosszul illeszkedő tömések és fogpótlások alatt is felléphet a fogínygyulladás.


 

A fogágybetegség tünetei:

 • Vörös és gyulladt íny
 • Fogínyvérzés
 • Állandóan rossz a szájíz és kellemetlen lehellet
 • Érzékeny fognyak
 • Meglazult fogak
 • Visszahúzódott íny
 • Elszíneződött fogak
 • Fogkő a fognyak körül

 

A betegség kezelése:

Műtéti kezelés, ahol ínytasakok körül lévő kórokozók eltávolítását parodontológus szakorvos végzi. Elengedhetetlen a félévenkénti kontroll, amikor a dentálhigiénikus ellenőrzi a fogak állapotát és eltávolítja fogköveket.

A páciensek az otthoni szájápolási rutinnal is sokat tehetnek a fogágybetegség kialakulásának a megelőzésért:

 • az elektromos fogkefe használatával
 • gondos és alapos fogmosási technikával

  Vegye fel velünk a kapcsolatot:


  Biztonsági kód
  captcha