fbpx

Hétköznapi szokásaink, melyek nem a fogaink barátai  

Étkezések utáni fogmosás, a fogselyem rendszeres használata, és a fogorvos időközönkénti látogatása. Felnőtt korunkra sokan megfejtjük az egészséges fogak titkát, de egy valamiről mégis keveset beszélünk, ezek pedig a berögzült rossz szokásaink, amelyek nem csak hogy nem a fogsorunk barátai, hanem akár a legnagyobb ellenségei is lehetnek. Ezekről lesz most szó.

Gondoltad volna, hogy a fogpiszkáló használata például gyakran vezethet fogínyvérzéshez? Ugyanis a  legtöbben nem csak étkezés után, hanem akár már közben is használják, és gyakorlatilag ha valaki már fogpiszkálót használ, annak az esetek többségében oka is van.

Melyek lehetnek ezek?

Az okok miatt ott lehetnek a nem jól zárt tömések, amely következtében az étel beszorul a fogak közé, vagy pedig az ínyünk és a csontunk már olyannyira visszahúzódott, hogy rések keletkeznek a fogak között, így bármi be tud közéjük akadni. És ilyenkor gondoljuk azt, hogy a fogpiszkáló a leghasznosabb eszköz a probléma megoldására, ami azonban sajnos egyáltalán nem igaz.

De akkor mivel orvosolhatjuk a problémát?

Barátunk a fogselyem! És ha már rések vannak a fogak között, akkor a fogköztisztító kefék azok, amelyekkel nem csak hogy hatékonyságot érünk el, de még a fogínyünk sem sérül.

És tudod, hogy mi az, ami még ugyanennyire fontos, ha fogaink védelméről van szó?

A négyhavonta megtörténő kontrollvizsgálat. Miért négyhavonta? Mert a négy hónap az az idő, hogyha esetleg bármi kezdene kialakulni, még időben be lehet avatkozni, hogy megelőzhessünk egy esetleges komolyabb bajt. A fogkövek eltávolítására pedig ugyancsak érdemes figyelmet fordítani, hiszen legalább annyira megérdemlik a törődést, mint autóink, amikor egy poros út bebarangolása után elvisszük az automósóba őket egy alapos tisztításra. Ráadásul a fogkövek igen alattomosak lehetnek, és súlyos problémákhoz is vezethetnek.

Egy másik mumus pedig az életünkben, az éjszakai szorongás. Alvás közben próbáljuk feldolgozni a nap eseményeit, és eközben nagyon sokan szorítjuk össze vagy épp csikorgatjuk fogainkat. Ez számít a fogorvosok egyik legnagyobb ellenségének, de ma már létezik egy úgynevezett éjszakai harapásemelő sín, amely fogvédőként funkcionál, így az esetleges éjszakai fogszorítás közben is óvják fogainkat.

Végkövetkeztetésként: akár épek,  akár  helyreállítottak fogaink, minden szinten meg kell becsülnünk őket! Ma már mindenre megvan az ideális eszköz, így fogainkat a söröskupakok lecsavarása és a cellux letépése helyett, használjuk arra, amire valóban valók, mosolygásra és rágásra.

 


Találkozzunk, és beszéljük meg közösen fogainak állapotát!

ELSŐ TALÁLKOZÁS CSOMAG »

    Vegye fel velünk a kapcsolatot:


    Biztonsági kód
    captcha