fbpx

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés

Az emberi fog felépítés

A gyökérkezelés megértéséhez fontos ismernünk fogaink anatómiáját. A fog szájban látható része a korona, melyet kívülről a fehér zománc alatti, az ún. dentin réteg alkot. Ezek határolják a pulpát (fogbél), ahol az erek, idegek és a kötőszövet található, amely a fog egészén végig halad. Ezek felelősek a fogak tápanyag ellátásáért és azért, hogy érezzük például a hideg/meleg ingereket.

A fog felépítése

Mikor van szükségem gyökérkezelésre?

Abban az esetben, ha hideg/meleg ingerek hatására, illetve az érzékeny fogunkra történő nyomásgyakorlás esetén (pl.: egy falat ételre történő ráharapás) közben szűnni nem akaró fájdalom lép fel, a tünetek megszüntetéséhez gyökérkezelésre van szükség. Ez a leggyakoribb fogmegtartó kezelés, amellyel egy utolsó esélyt tudunk adni egy beteg fognak. Ha a panaszos fogat korábban már gyökérkezelték, még van lehetőség a régi gyökértömés cseréjére( revíziójára), mellyel tüneteit enyhíteni tudjuk és esélyt adhatunk a gyógyulásra.

Fájdalmaim oka?

Ha a fogszuvasodás mértéke kiterjedt, erős hő- és kémiai ingerek érik a fogat, ritkább esetben megreped, akkor a tünetek erős fájdalomban nyilvánulnak meg. Ilyenkor a pulpa szövetei fertőződnek és károsodnak, előre haladottabb esetekben az állcsontra is kiterjed a gyulladás.

Fogszuvasodás

 

Kell-e félnem?

Minden kezelésünket helyi érzéstelenítésben végzünk, így csökkentjük minimálisra a kezelések alatti kellemetlenségeket. A terápia célja a fájdalom megszüntetése, a gyulladás csökkentése, és a fog megmentése. A kezelést követően enyhe érzékenység átmenetileg felléphet, de ezek teljesen természetes tünetek.

A gyökérkezelés menete

A fogszakorvos kitisztítja a szuvas foganyagtól a fogat, majd eltávolítja a pulpát, illetve annak maradványait. A gyökérkezelés során a legmodernebb eszközökkel megmunkáljuk a fog belsejét. A feltárt gyökércsatornákat tömőanyaggal zárjuk. A kezelések elvégzése általában több alkalmat igényel.

Gyökérkezelés menete

A fog végleges ellátása

A gyökérkezelt fogak védelme, illetve a hosszútávú siker érdekében, a kezelés végén a koronát inlay, onlay, overlay restaurációval zárjuk.

Milyen lehetőségeink vannak, ha a korábban gyökérkezelt fogunk fáj vagy érzékeny?

1. Gyökértömés revíziója
A korábbi gyökértömést speciális eszközökkel eltávolítjuk, majd több alkalommal a fogba helyezett gyógyszerrel kezeljük. A végleges gyökértömést a panasz mentes fogba helyezzük, és fényrekötő esztétikus tömőanyaggal zárjuk.

2. Gyökércsúcs rezekció
Abban az esetben, ha a szakorvos úgy dönt, hogy a gyökércsúcs körül kialakult gyulladás (pl.: ciszta) már nem kezelhető gyökértöméssel, szükség lehet a gyulladás sebészi eltávolítására. A műtét előtt el kell végezni a gyökértömés cseréjét, ezzel kerüljük el, hogy a műtét alatt kitisztított területet újra befertőződjön.

3. A fog eltávolítása
Ha a szakorvos úgy ítéli meg, hogy a kezelendő fog megmentésére nincs lehetőség (pl.: csontszint alá terjedő törés, kiterjedt gyulladás stb), akkor a fogat el kell távolítani. A hiányzó fogak pótlását a gyógyulást követően minél hamarabb el kell végezni, hogy helyre állítsuk az esztétikát és a rágó funkciót. A tartós foghiányok ízületi és izom panaszokhoz, valamint a szomszédos fogak bedőléséhez vezethetnek, mellyel nehezíthetik a végleges fogpótlás kivitelezését.

Mi a teendő, ha letörik a fogam?

Minél hamarabb látnia kell egy esztétikai specialistának a sérült fogat. A sérülés mértéke, kiterjedése határozza meg a szükséges ellátást. Fontos 3D fogászati CT-vel feltérképezni, hogy a sérülés a fog többi részét nem érinti-e. A sérülés, törés oka lehet:

 1. baleset
 2. ráharapáskor a szuvas fog letörhet
 3. végleges ellátásban (korona, onlay) nem részesült gyökérkezelt fog letörik

Ha a sérülés miatt nem lehet a fogat helyreállítani, akkor el kell távolítani. Abban az esetben, ha érintett a fogbél, akkor érzéstelenítésben gyökérkezelni kell a fogat.

Helyreállítás:

 1. Kisebb törések esetén: fényrekötő esztétikus töméssel
 2. Nagyobb kiterjedés esetén: korona, onlay, overlay

A problémás fogak esetén, a fog többszöri kontrollját javasolhatja a szakorvos.

  Vegye fel velünk a kapcsolatot:


  Biztonsági kód
  captcha